Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Новини

Porto (46502285992).gif

Уикипедия ви поздравява с настъпилите празници и ви пожелава една изпълнена с надежда и оптимизъм 2022 година, в която вярата в силата на знанията, в образованието и науката и във вътрешния ни стремеж към прогрес и благоденствие за всяко човешко същество ще помогне животът на всички ни да бъде по-добър, по-светъл и по-радостен!


И не забравяйте:
        ВИЕ сте тези, които създават Уикипедия!


Не е нужно (но и не пречи) да сте белобрад професор, за да пишете в Уикипедия. Напротив, енциклопедията ви насърчава да бъдете смели! Достатъчно е да сте добросъвестни и безпристрастни, да следвате правилата, да сте добронамерени към другите и – най-важното – да имате желание да бъдете полезни на хората около вас!

Ако забележите грешки в статиите – дори само правописни или граматически – не се колебайте да ги поправите! Добавяйте и нова информация, като само не забравяйте да цитирате за нея благонадеждни източници! Може дори да опитате да създадете нова статия с помощта на Вълшебника – стига темата да е значима за Уикипедия!

По-рано в новините: Уикипедия се прощава със Спасимир Пилев

Статия на седмицата

Austria mixed COA.svg

Националният отбор по футбол на Австрия представлява Австрия в международните футболни състезания. От януари 2006 треньор на отбора е Йозеф Хикерсбергер, а домакинствата се играят на стадион Ернст Хапел във Виена (кръстен на Ернст Хапел).

Първия си официален мач австрийският национален отбор по футбол изиграва през 1902 година срещу Унгария, а първите си по-сериозни успехи отборът постига през 30-те години под ръководството на Хуго Майзъл: На 16 май 1931 година нанася за пръв път поражение на Шотландия на европейска земя. Следващият успех на тима е спечелването на трето място на Световното първенство по футбол през 1954. Последната изява на отбора на голям международен турнир е на Световното първенство през 1998 година във Франция, а за Европейското първенство през 2008 получава автоматично място като домакин, заедно с Швейцария.

Футболът навлиза в Австрия през 90-те години на 19 век от Англия. Двата най-стари австрийски футболни клуба, Крикетер и Виена, провеждат първия футболен мач на място, наречено Дьолингер Кугерлвийзе. За развитието на футбола във Виена по това време грижи полага Марк Никълсън, английски национален състезател. На 18 декември 1898 година той организира мач между „Виенските Англичани“ и Виенчани в Пратера. „Австрия“ играе с бели фланелки и черни гащета – тези цветове по-късно стават и цветове на националния отбор. Първият двубой на Австрия срещу чуждестранен противник се състои на 8 април 1901 срещу сборен отбор от Швейцария. Този мач се приема и от двете федерации за неофициален. Организацията поема създаденият една година по-рано Австрийски футболен съюз, предшественик на сегашната Австрийска футболна асоциация, чийто основател и пръв президент е Марк Никълсън. Отборът на Австрия, който излиза срещу швейцарците, е съставен от играчи на големите виенски отбори Виена, Крикетер и ВАК (Виенер Атлетикспорт Клуб). още »

Знаете ли

American Mink.jpg
Yavorov Monument in Vitosha.jpg
Nirvananevermind-logo.svg

На 22 януари през…

Битката при Исандлуана

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.