Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Slavko Avsenik

Slavko Avsenik

Slavko Avsenik (26. novembar 1929 – 2. juli 2015) jest međunarodno priznati muzičar na harmonici i kompozitor iz Slovenije. Godine 1953. Slavko Avsenik i njegov brat Vilko osnovali su muzičku grupu "Ansambl braće Avsenik", koji će imati veliki uticaj na muziku Slovenije, Austrije i Njemačke u decenijama koje su slijedile. Muzički stil ove grupe je imao nadimak "Oberkrainer" (njemački naziv za područje Kranjske u Sloveniji). Tokom njihovog aktivnog muzičkog djelovanja braća Avsenik su snimili stotine vlastitih kompozicija koje su postale središnji element u slovensko-američkom polka repertoaru. Njegov "Oberkrainer" zvuk je postao jedno od glavnih sredstava etničkog muzičkog izraza za Sloveniju, Njemačku, Austriju, Švicarsku i više zemalja Beneluksa, gdje su nastale na stotine alpskih muzičkih orkestara u tom procesu. Slavko Avsenik je sa ovom grupom nastupao pred milionima gledalaca, uključujući i šefove država, na radiju i televiziji i svirao na hiljade koncerata. Prodao je više od 30 miliona ploča, te zaradio 31 zlatnu ploču, dvije dijamantske i jednu platinastu. Njegova najpopularnija polka je Na Golici (njemački: Trompetenecho) koju je komponovao i objavio 1955. godine i za koju se vjeruje da je najčešće izvođena instrumentalna kompozicija u svijetu. Neki od najznačajnijih događaja u njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri su nastup na Olimpijskom stadionu u Berlinu 1961. godine pred više od 80 000 gledalaca, te koncertne turneje po SAD-a i kao i jednočasovni direktan prenos specijalne emisije Njemačke televizije pod nazivom Es ist so schön ein Musikant zu sein (bos. Tako lijepo je biti muzičar).

Slika dana

Cirrus front over Austnesfjorden, Austvågøya, Lofoten, Norway, 2015 April.jpg
Oblak vrste cirus. Nazivaju se još i perjasto-pramenasti oblaci. Nastaju smrazavanjem vodene pare i njenim prelaskom u ledene kristale. Sastoje se od krupnih kristala leda.
Nedavni događaji

Vijesti

Gabriel Boric
Na današnji dan

22. januar

Francis Bacon
Obližnji datumi:

Citat dana

Ništa ljude ne vezuje tako kao zajednički i sretno proživljena nesreća.

Ivo Andrić

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 89.093 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 139.349 korisnika napravilo račun, a od toga je 191 aktivan. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.